Meny Stäng

Att köpa en studsmatta

Barn gillar att hoppa och vara aktiva, så att studsmattor är mycket populära är inte särskilt konstigt. På studsmattor kan ju barnen hoppa högre och lättare än vad de hade kunnat annars, och just därför står en studsmatta högt på önskelistan i många familjer.

Och faktum är att allt fler faktiskt väljer att skaffa en studsmatta åt sina barn. Till stor del beror detta på att studsmattorna på senare år blivit både säkrare, mer anpassade till barn i alla åldrar, inklusive de mindre, samt billigare. Så vare sig ekonomin eller oro behöver längre sätta stopp för detta inköp!

>> Beställ en studsmatta direkt från Sporttema.

Några andra fördelar med studsmattor

Att studsa är dock inte bara roligt för barnen, det ger dem även möjligheten att motionera på ett sätt som de gillar. Att studsa på en studsmatta i 10 minuter ger nämligen samma effekt träningsmässigt som att promenera en kilometer. Så en studsmatta är inte bara en leksak i sedvanlig bemärkelse, utan även ett mycket effektivt träningsredskap!
Vidare finns studsmattor i en rad olika storlekar, så var och en kan med mycket stor sannolikhet hitta en studsmatta som passar deras hem. Vill du ha en större studsmatta att ställa i trädgården, finns det gott om sådana att hitta, men även den som vill ha en mindre studsmatta att ställa inomhus kan hitta flera bra varianter.

kul-med-studsmatta

Vad bör man då titta på när man ska välja en studsmatta?

Detta kan förstås kännas lite förvirrande om det är första gången man ska göra detta, men här kommer några bra tips att ha i åtanke:

Leta efter många kantsömmar

Detta gör nämligen att själva hoppduken sitter säkrare, och även att den har bättre balans. 

Titta på materialet som hoppduken är gjord av

Givetvis är de flesta hoppdukar som används i studsmattor gjorde i tåliga material, men vissa av dem är betydligt mer hållbara än andra. Dessutom kräver olika material olika typer av underhåll, och de flesta föredrar förstås ett så underhållsfritt material som möjligt. Så vill du slippa lägga mycket tid på underhållet av studsmattan, granska materialet noga och läs på om det material som hoppduken är gjord av om du inte känner till detta material sedan tidigare!

Undersök kantskyddet

Det så kallade kantskyddet är nämligen den viktigaste delen av alla på en studsmatta. Så hur välgjort kantskyddet är, är i allra högsta grad viktigt! Tänk på att ett kantskydd ska täcka både ram och fjädrar helt och hållet, samt att det inte bör röra på sig när man hoppar på mattan.

Framför allt på en del billigare studsmattor har man ibland slarvat lite mer kantskyddet, då det kan vara dyrt att tillverka. Så framför allt om du tittar på en billigare studsmatta är detta otroligt viktigt!

Undersök ramen

En riktigt stabil ram kan kosta en hel del att tillverka. Men en bra ram gör studsmattan mycket trevligare att hoppa på, då den gör hela studsmattan mer stabil. Så att undersöka ramen lönar sig också! Även säkerhetsmässigt kan en svag ram vara problematisk, så känns ramen det minsta tveksam, välj hellre en annan studsmatta!

Fundera på vilken skyddsutrustning du vill ha till

Till de flesta studsmattor finns det nämligen en viss skyddsutrustning som man kan köpa till, men exakt vad som finns att välja på, kan variera lite beroende på fabrikat, storlek på studsmattan och så vidare. Så att ha klart för sig vilken skyddsutrustning man skulle vilja ha redan innan man väljer ut en studsmatta att köpa är därför smart. Skyddsutrustning är dock verkligen att rekommendera, då skyddsnät och andra liknande tillbehör ökar säkerheten och minskar skaderisken avsevärt. Speciellt viktig är skyddsutrustningen i de fall då studsmattan är stor och kanske kommer att användas av flera barn samtidigt. Hoppar man ensam på mattan dras man nämligen med automatik mot mitten av mattan, och skador och olyckor uppstår då inte lika ofta.

Viktigt att tänka på när studsmattan väl kommit hem

Låt inte barn studsa på studsmattan om de inte värmt upp lite först. Studsning är trots allt träning, och att träna helt ouppvärmd kan vara problematiskt!

Du bör även se till så att studsmattan inte står allt för nära träd eller liknande, om du ställer den ute.

Det kan även vara klokt att tala om för barnen att de inte bör hoppa ned direkt på marken allt för hårt efter att de är klara med studsandet på mattan. 
Vill du att en studsmatta som står ute ska hålla så länge som möjligt, bör du även försöka ta in den under vintern, då tufft väder kan minska dess livslängd annars.

Resursruta:
+ Diskutera studsmattor på Familjeliv.
+ Vad säger folk om studsmattor på twitter?
+ 13 tips för en tryggare studsmatta.

Roliga trick att utföra på studsmatta

Här är en video där ungdomar utför en del roliga och spännande trick. Var försiktig när du lär dig nya trick så du inte skadar dig.

Och givetvis bör man alltid läsa alla säkerhetsinstruktioner som medföljer en studsmatta innan den används för första gången! Framför allt är detta viktigt om man behöver montera mattan eller delar av den själv, då felaktig montering förstås innebär en otroligt stor säkerhetsrisk.